Ημερίδα με θέμα «Επανεκτιμώντας τη Διακυβέρνηση στη Μεσόγειο» διοργανώνει σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PANORAMED Interreg MED.
Στην Ημερίδα συμμετείχαν η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μ. Κοζυράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ν. Συριγωνάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών θεμάτων Γ. Αλεξάκης, ο Λιμενάρχης Ηρακλείου Ε. Δουβής, ο Γ. Σέγκος Δήμαρχος Χερσονήσου, ο Γ. Καρακάσης Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Μ. Ψαρουδάκης Αντιδήμαρχος Αμαρίου, εκπρόσωποι των Δήμων Ρεθύμνου, Μινώα, Σητείας, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Ηρακλείου και Ρεθύμνου, εκπρόσωποι του ΙΤΕ και του Δικτύου ΠΡΑΞΙΣ εκπρόσωποι Τοπικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών καθώς και εκπρόσωποι από τα Υπουργεία: Οικονομίας & Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας.
Ο Γιώργος Αλεξάκης, Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων υποδέχθηκε τους εταίρους και συνεργάτες του έργου, που αποτελούν Εθνικές και Περιφερειακές Αρχές χωρών της Μεσογείου και Φορείς-Δίκτυα Ευρωπαϊκής Εμβέλειας, καθώς και τους εκπρόσωπους Ερευνητικών, Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της Κρήτης, Δήμων, Επιμελητηρίων και άλλων φορέων που συμμετέχουν.
«Γενικός Στόχος του Στρατηγικού Έργου PANORAMED, είναι να καθιερώσει ένα μόνιμο διάλογο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μεταξύ των εθνικών και περιφερειακών δημόσιων αρχών και των ενδιαφερόμενων μερών, σχετικά με τις κοινές προκλήσεις και ευκαιρίες στην περιοχή της Μεσογείου στους τομείς Παράκτιου-Θαλάσσιου Τουρισμού και Θαλάσσιας Επιτήρησης, για:
1) τον επαναπροσδιορισμό πολιτικών και στρατηγικών σχεδίων
2) την προκήρυξη και υλοποίηση νέων Ευρωπαϊκών Έργων», τόνισε ο ίδιος.
Όπως σημείωσε ο κ. Αλεξάκης, «αποτελεί τιμή, μεγάλο έργο και πρόκληση για την Περιφέρεια, να κατέχουμε το ρόλο του «Συνομιλητή-Διαμεσολαβητή» με τους παραπάνω Φορείς, καθώς έτσι μας δίδεται η δυνατότητα να συνδράμουμε σημαντικά στους σκοπούς του έργου».
Άλλωστε όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί, η Περιφέρεια Κρήτης εξειδικεύει την Agenda του ΟΗΕ με τους 17 στόχους και τους 169 Υποστόχους. Ως εκ τούτου,
1) η ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού περνάει μέσα από τη στροφή στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, και συνδέεται ήδη με τους Παγκόσμιους Στόχους 8, 12 και 14.
2) Τα ναυτιλιακά – θαλάσσια θέματα συνδέονται ήδη με τους Παγκόσμιους Στόχους 3, 7, 8, 11, 13, 14, 15.
«Για το σκοπό αυτό θα επιμερίσουμε και εξειδικεύσουμε τον Ατζέντα 2030 και στον τομέα του Τουρισμού καθώς αυτός αποτελεί τον βασικό πυλώνα της περιφερειακής οικονομίας του νησιού μας αλλά και της Μεσογείου Θάλασσας» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι η Μεσόγειος χρειάζεται Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη που εμπεριέχει την Επιτήρηση και τη διασφάλιση της Προστασίας του Περιβάλλοντος, ειδικότερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος προς το συμφέρον της κοινωνίας και της οικονομίας.
Η ημερίδα έρχεται την ώρα που ανά τον κόσμο είναι σε εξέλιξη κινητοποιήσεις και αναβρασμός για την κλιματική αλλαγή. «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και θετική αγωνία – στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Γ.Αλεξάκης.
Το πρόγραμμα PANORAMED, στο οποίο συμμετέχει και η Κρήτη, αποτελεί – τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης – το ιδανικό εργαλείο για προώθηση αυτής της νέας ελπιδοφόρας και φιλο-περιβαλλοντικής προσέγγισης για τον Τουρισμό στη Μεσόγειο.
Η Ελένη Χατζηγιάννη, Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και Συντονίστρια του PANORAMEDστην Κρήτη, παρουσίασε το σημαντικό ρόλο της Περιφέρειας Κρήτης ως του «Συνομιλητή-Διαμεσολαβητή» και τις μέχρι τώρα δράσεις του PANORAMED.
Μετά την Ημερίδα θα ακολουθήσουν κλειστές συνεδρίες των εταίρων του Προγράμματος PANORAMED, που περιλαμβάνουν και ειδική Ενότητα με Επιστήμονες-Ερευνητές της Κρήτης, ειδικούς σε θέματα Παράκτιου Τουρισμού και Θαλάσσιας Επιτήρησης.